Meten is weten

een praktisch voorbeeldenboek voor pupillen, meesters en kurieuzeneuzen

Dat is de titel van mijn 3de boek. ISBN: 9789080409927

Intrigeert dit soort vragen u? Goed! Lees dan verder!

Zonder metingen en hun wiskundige interpretatie geraakt geen enkele wetenschap vooruit. “Hoe komen we dingen te weten?” is een vraag die als een rode draad door mijn leven loopt, en middels dit boek deel ik graag de ervaringen die ik onderweg heb opgedaan daaromtrent.

Voor wie is dit boek?

Voor leerlingen, studenten, leerkrachten, en iedereen geïnteresseerd in wetenschap en onbevreesd voor wat wiskundige berekeningen, van 15 tot 99 jaar. Het meeste is begrijpbaar voor leerlingen uit het algemeen onderwijs van ca. 15-16 jaar. Voor sommige details komt een beetje kennis van pas die men meestal iets later ziet, zoals afgeleiden en logaritmen.

Mijn bedoeling...

... is vooral om naast de klassieke schoolboeken iets te bieden waar een aantal wiskundige technieken en redeneringen aan de hand van échte voorbeelden worden aangebracht: statistiek, meetkunde, foutenleer,.... De meeste voorbeeld-onderzoekjes zijn praktisch met simpele middelen uit te voeren. Ze komen uit allerlei takken van de wetenschap, van mechanika tot psychologie, van biologie tot aardrijkskunde, van fotografie tot randgebieden van de wetenschap. Daarbij zijn uiteraard ook moderne gereedschappen zoals de alomtegenwoordige gsm of databanken of software op het internet. In tegenstelling tot wat gangbaar is, heb ik alles zo realistisch mogelijk gemaakt, inbegrepen allerlei situaties waardoor metingen kunnen verkeerd lopen, door fouten in de methodologie, apparatuur, of... menselijke zwakheden. We zoeken telkens hoe we met bescheiden middelen toch zo goed mogelijk tot betrouwbare resultaten kunnen komen. Regressie-analyse is daarbij dikwijls belangrijk. Die komt dan ook uitgebreid aan bod met veel voorbeelden die gebruik maken van mijn softwareprogramma FittingKVdm.

Wetenschap doen, is ook altijd blijven twijfelen en open staan voor alle mogelijke verklaringen. Dat is dan ook een houding die ik ook een beetje hoop over te brengen.

Koen Van de moortel (°1962) is licentiaat experimentele natuurkunde (univ. Antwerpen en Gent, België), privé-bijlesgever wis- en natuurkunde, Delphi-Pascal-programmeur, fotograaf, en in zowat alles geïnteresseerd behalve voetbal.

Lezers reageren:
Bestellen:

Het boek dat 190 A4-bladzijden telt met vele kleuren-illustraties, kunt u bekomen voor het bedrag van 29€ + verzendkosten (B: 6€, NL: 8€), dus totaal 35€ (B) of 37€ (NL).
Om de prijs beperkt te houden, verdeel ik het niet via de boekhandel!
Na storting op rek.nr. BE90 8907 1405 5932 of op de Paypal-rekening "koen@astrovdm.com" wordt het zo spoedig mogelijk opgestuurd. U hoeft niet thuis te blijven, want het past normaal nog net in de brievenbus.
U mag het ook na afspraak komen afhalen bij ons thuis in Gentbrugge.

Uiteraard kom ik ook graag hierover een voordracht met gedachtenwisseling geven bij uw vereniging of op uw school!

Hier alvast inhoudstafel en enkele fragmenten!

Koen Van de moortel - info@lerenisplezant.be - 047 7368526 (Klik op de link om gratis te bellen via Whatsapp.)


Hoofdpagina - Mijn vorig boek: "Laat u niets wijsmaken!" - ook interessant: wiskunde-oefenboeken van Jozef Aerts
Volgend boek: "Measuring and modeling by example".