Aankooptips fotomateriaal

Voor wie mijn lessen wil volgen en nog een fototoestel zoekt, hier enkele die ik zeker kan aanraden. De richtprijzen dateren van begin 2017.

Canon vind ik zelf het meest gebruikersvriendelijk, de kwaliteit is behoorlijk tot super (evenredig met de prijs van het toestel natuurlijk), en ze hebben het grootste assortiment van lenzen voor alle mogelijke doeleinden.

Enkele speciaalzaken met goeie service en prijzen zijn bv. "Art & Craft" in Mariakerke, "Foto Konijnenberg" in Turnhout, Grobet in Antwerpen. Maar ook bij Mediamarkt, Fnac, Coolblue e.d. hebben ze wel wat keuze.

Het is meestal goedkoper om een reflextoestel met een lens samen te kopen dan lens en toestel apart. Een 18-55mm-lens is goedkoop en geschikt voor landschappen tot portretten, maar niet voor vogeltjes. Met 18-135mm heb je al wat meer speelruimte. Soms worden interessante kits met een extra telelens aangeboden, interessant voor natuurliefhebbers of paparazzi. Let op: als er "IS" op de lens staat, zit er een stabilisator in (beter)! Nog grotere zoombereiken (bv. 18-200mm) bestaan ook, maar dan begint de kwaliteit wat te minderen en ben je beter met een aparte telelens (bv. de 55-250mm, ca. 300€). Voor landschappen en interieurs ben je dan weer beter met een groothoeklens, bv. 10-18mm (ca. 250€).
Er zijn natuurlijk nog duurdere lenzen, die als voordelen hebben: meer lichtgevoelig, snellere scherpstelling, robuuster.

Als je het serieus meent met fotografie, raad ik aan:

Nikon is natuurlijk ook niet slecht, maar het instelmenu is dikwijls veel moeilijker, en sommige zaken zijn nogal irritant, zoals bv.:

De toestellen zijn soms iets goedkoper dan die van Canon, maar de lenzen zijn meestal duurder (als je dezelfde kwaliteit wilt).
Heb je al een Nikon-toestel en wil je nog een extra lens, kijk hier.

Sony maakt tegenwoordig ook toestellen die een goede beeldkwaliteit leveren, maar die hebben een elektronische zoeker, wat nooit zo'n helder beeld geeft als de optische zoeker van een echt reflekstoestel, en veel sneller de batterij uitput. De verschrikkelijk trage opstarttijd is ook een handikap voor wie snel aktiefoto's wil maken. En de menu's zijn niet echt duidelijk te noemen.

Panasonic gebruikt iets kleinere sensors, wat de toestellen en lenzen kleiner maakt, maar de beeldkwaliteit dus ook minder (meer ruis). Zoals Sony hebben ze ook energieverslindende elektronische zoekers. De scherpstelling van hun nieuwere toestellen is al veel beter en sneller dan vroeger, maar zelfs bij de betere is de totale benodigde tijd, van aanzetten tot het effektief trekken van de foto, nog altijd beduidend trager dan bij een echt reflextoestel. Niet echt geschikt voor aktiefotografie dus. Plezantigheidjes die ze wel hebben: gemakkelijk panoramafoto's maken, "post focus" en "focus stacking" (voor makrofotografie); dit zijn echter dingen die ook en beter met software kunnen. Ik zou alleen een Panasonic aanraden aan mensen die ook vooral in 4K willen filmen.