Fotografieles gevorderden: Foto's bewerken met Adobe Lightroom

Lightroom is een populair programma uit de stal van Adobe (Photoshop e.d.) dat iedere serieuze amateurfotograaf toch eens zou moeten bekijken.

Het heeft, naar mijn persoonlijke smaak, buitengewoon irritante eigenzinnige kenmerken zoals het feit dat het gedeelte "beheer van de fotoverzameling" en en het gedeelte "fotobewerking" onlosmakelijk dooreen gesmost zijn. Je kunt dus niet gewoon even op een foto klikken om die te bewerken; nee, dat gaat behoorlijk omslachtig.
Eens je je raw-fotobestanden echter geopend hebt, is het niet moeilijk om snel zeer je beelden kwalitatief te verbeteren. Er zijn nog honderden programma's die dit kunnen, maar met Lightroom krijg je misschien wel het gemakkelijkst een bevredigend resultaat.

Zoals de naam het zegt, dient het programma vooral om onvolkomenheden in de belichting van foto's te verbeteren: naast de algemene lichtintensiteit, het kontrast e.d., kunnen ook selektief bv. de donkere of de lichte gedeelten verbeterd worden, of kan alleen een bepaald deel van de foto (bv. gezicht) opgehelderd worden. Ook zijn alle mogelijke kleuraanpassingen zijn mogelijk, zoals bv. de witbalans, verzadiging en een gefilterde zwart-wit-omzetting. Ruisfiltering en verscherping gaan ook zeer mooi. Verder interessant zijn de mogelijke korrekties van lensfouten zoals vervorming en vignettering.

Eens je hiermee begint, zal je zien dat aan bijna elke foto nog iets te verbeteren valt.

In deze les toon ik mijn werkwijze om van een foto die "min of meer okee" is, een te maken die "afgewerkt" is.

Wees maar gerust dat uw toeschouwers het verschil zullen zien!

originele JPG

mogelijke kleurbewerking

mogelijke zwart-witbewerking

Benodigd: elk fototoestel waarmee je "raw"-bestanden kunt opslaan, is goed (hoeft niet meegebracht te worden).

Digitale fotografie leren cursus lessen opleiding workshop Gent Melle Oost-Vlaanderen gevorderden fotografie Adobe Lightroom bewerking